Servis matičnih ploča

servis maticnih ploca

Matična ploča je jedna od najbitnijih komponenti za rad desktop i laptop računara. Ona predstavlja element za koji se vezuju i preko kog se ujedinjuju sve ostale interne i periferne komponente. Servis matičnih ploča mogu da rade samo specijalizovani kompjuterski serviseri koji pored potrebnog znanja poseduju i odgovarajuću opremu.
Najčešće intervencije i zamene koje serviseri vrše na matičnim pločama su:

  • Zamena čipseta (chipset)
  • Zamena ili reparacija južnog mosta (south bridge)
  • Zamena ili reparacija severnog mosta (north bridge)
  • Zamena BGA čipova na matičnoj ploči
  • Zamena SMD kondenzatora i otpornika
  • Čišćenje od prolivene tečnosti, prašine itd

POPRAVKA MATIČNIH PLOČA

reballing-novi-sad
Pre pristupanja popravci matične ploče potrebno je izvršiti preciznu dijagnostiku kako bi se utvrdila priroda kvara. Najčešće su u pitanju potrošene baterije, pregoreli kondenzatori, čipovi ili tranformatori koje je potrebno ukolniti i nadomestiti adekvatnim. Neretko se ispostavlja i da je BIOS star, neodgovarajuć ili ukinut zbog pada napona baterije.
Nataložena prašina i prljavština oko priključaka, slotova i otpornika možda zvuče bezazleno, ali mogu izazvati kratak spoj i prekid rada matične ploče usled pregrevanja. Zato je čišćenje računara od prašine i održavanje kulera (ventilatora) u dobrom stanju neophodno za neometan rad matične ploče i celog računara.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa popravkom matičnih ploča, ekipa našeg laptop servisa Vam je na raspolaganju i uvek nas možete kontaktirati ili posetiti u prostorijama servisa. Kontakt strana